Vingårde i Jylland – Se jyske vingårde nær dig

Den friske hvidvin var lettere boblende og havde et strejf af æble. Den friske syre og sødme mindede om en Riesling eller Sauvignon Blanc, men faktum var, at den var produceret kun to timers kørsel fra den restaurant ved Blåvand, som vi sad på.

Det var Christophers første møde med dansk vin, og han var imponeret. Man kan sige, at en sommerdag på den jyske vestkyst med et glas vin i hånden fremstillet på den lille ø Årø lagde fundamentet for DanishWIne.com.

Dette indlæg handler om vingårdene i Jylland. Fra Limfjordens kyster til det bakkede terræn i Midtjylland til Dons, som er godkendt som Danmarks første kvalitetsvin. Her får du vores bedste anbefalinger til en vinoplevelse i Jylland. Du kan både besøge vingårdene, foretage et direkte køb på gården eller nyde en vinsmagning i Jylland på alle gårdene.

Lad os starte med det fulde overblik:

Hvor mange vingårde findes der i Jylland?

Der findes 28 kommercielle vingårde i Jylland, så det er den landsdel med flest professionelle vinproducenter. Vingårdene er spredt ud over landsdelen. Den mest kendte vingård er Skærsøgaard ved Kolding, som er den første danske vingård, som har fået en BOB (Beskyttet Oprindelses Betegnelse), der svarer til den franske AOC eller den italienske DOC.

12 vingårde som du skal besøge i Jylland

Nedenfor er en række af de jyske vingårde, som er besøget værd, når du kører gennem landsdelen (eller sejler til Årø).

 • Skærsøgaard Vin
 • Glenholm Vingård
 • Guldbæk Vingård
 • Vester Vedsted
 • Årø Vingård
 • Lindely Vingård
 • Vinen Klemhest
 • Nygårdsminde Vingård
 • Neder Kjærsholm Vingård
 • Justenborg
 • Glentebjerg Vingård
 • Todbjerg Vingård

Hvis du vil se en kalender over alle vinsmagninger på vingårde i Jylland så klik her.

Lad os gå i dybden med regionerne:

Vingårde i Nordjylland

Nordjylland er en region, der byder på en unik kombination af naturskønne landskaber og et særligt klima, der er ideelt for vinproduktion. Klimaet i Nordjylland er præget af milde somre og kølige vintre, hvilket giver druerne en længere vækstsæson. Dette resulterer i druer med en dyb smag og høj syre, hvilket er afgørende for produktionen af kvalitetsvin.

Af vingårde i området står Glenholm vingård ud. Det er en familiedrevet vingård i Vesthimmerland, som ligger nær Limfjorden og Livø. Som besøgende har du mulighed for at gå en tur i marken, deltage i guidede rundvisninger, nyde et glas vin til frokosten, prøve vinsmagning i baren og udforske butikken med de mange vine.

Glenholm Vingård - en af vingårdene i Jylland.
Buteo 2020 fra Glenholm. Duften har nuancer af æble, pære, citrus og tropisk frugt

Guldbæk Vingård i Himmerland syd for Aalborg er et andet eksempel på en vingård med kant. De har en bæredygtig produktion, hvor der holdes vinsmagninger og vinarrangementer,. Snart kan du også overnatte på gården.

Vingårde i Midtjylland

I Midtjylland findes de største gårde, og som nævnt i indledningen ligger Danmarks mest profilerede gård internationalt Skærsøgaard også i området.

Vester Vedsted ved Ribe er en økologisk vingård med 10.000 vinstokke. Der tilbydes rundvisninger og vinsmagninger. Samtidigt har de en restaurant “Vingårdens Bord”, så du kan få en god dagstur ud af det.

Vingården bag Dons – Skærsøgaard – er et kongeeksempel på at indfri det potentiale, som Danmark har som vinland. Med deres 30.000 vinstokke er det en af de største vingårde overhovedet. Endnu vigtigere er det, at deres mousserende vine ”DONS” har opnået en certificering BOB (Beskyttet Oprindelses Betegnelse) og en masse internationale priser. Det siges, at det er de bedste vine, som fremstilles lige nu i Danmark, selvom der sikkert er et par andre danske vinbønder, som ikke er enige. Men tag et smut forbi deres butik i Almind mandag eller onsdag efter aftale og test selv denne danske vin.

Nævnes skal også Årø vingård, som ligger på en lille charmerende ø, hvor der også inviteres på fredagspizza, hvis du er i området. Deres vin er lettere boblende, frisk og med et strejf af æble. Et symbol på hvordan den umiskendelige smag af dansk vin kan være på en varm sommerdag.

Årø Vingaard vinsmagning med DanishWine.com.
DanishWine på tur til Årø

Sønderjyske vingårde

Der er et par enkelte vingårde i Sønderjylland. Vinen Klemhest i Aabenraa er en mindre vingård med 600 stokke, som holder en del vinarrangementer.

Klar til en vintur i Jylland?

Vi håber, at det har inspireret dig til at besøge en lokal vingård i Jylland. Vi, Christopher og Yulia, glæder os til at udforske Jylland fra top til tå på et tidspunkt. Der sker noget ude i det danske vinland, og Jylland er langt fremme i fht. vinrevolutionen.

Hvis du er nysgerrig på andre områder i Danmark så læs vores guides til vingårde på Sjælland, Fyn og Bornholm.