Skærsøgaard Vin: Besøg “Dons” vingården ved Kolding

Når man tænker på vin, tænker man selvfølgelig på Frankrig, Italien eller Spanien. Men vidste du, at Danmark også har sin egen blomstrende vinindustri? En af pionererne inden for dette felt er Sven Moesgaard fra Skærsøgaard Vin, som har formået at sætte Danmark på det internationale vinkort og opnået Danmarks føste appellation ”DONS”.

Så hvis du er tæt på Kolding, skal du tage at besøge vingården og smage på deres mousserende vine. Yulia og Christopher fra DanishWine giver dig her en intro til vingården, som har sat Danmark på verdenskortet indenfor vinavl. En vingård som både vinder masser af internationale priser og i dag eksporterer til bl.a. Kina og Japan.

Sven Moesgaard i baggrunden. I forgrunden Dons 2020 – Robert Parker giver den 95 points (Credit:DanishWine.com)

Historien bag Skærsøgaard Vin

Skærsøgaard er ikke bare en hvilken som helst vingård. Sven Moesgaard – ejeren og grundlæggeren af Skærsøgaard – fik idéen til at lave vin i Danmark “allerede i sidste årtusinde.” Han blev inspireret af sine ferier i Frankrig og tænkte, “det ser jo rigtig hyggeligt ud når, man kommer forbi en vinmark.” Men i stedet for at følge strømmen, valgte han at tage en “meget større udfordring” og starte en vingård i Danmark, hvilket han fandt “meget mere spændende.”

Vinområdet DONS

Bordeaux, Champagne, La Rioja, Piemonte…og Kolding!

I 2018 tildelte EU Skærsøgaards mousserende “DONS” vin, som er Danmarks første BOB (Beskyttet Oprindelses Betegnelse) som svarer til den franske AOC eller den italienske DOC.

En af de mest unikke aspekter ved Skærsøgaard Vin er deres mousserende vin, kaldet Dons. Navnet er en hyldest til egnen, og vinen er en sand repræsentation af dansk kvalitet. “Vi kalder det Dons opkaldt efter egnen,” forklarer ejeren. At lave Dons er en “voldsomt stykke arbejde,” der indebærer en lang og omhyggelig proces. Fra den første grundvin til den endelige mousserende vin, er der tryk på seks barer i flasken, hvilket er cirka tre gange så meget som i et bildæk”. Det er en vin, der ikke bare smager godt, men også fortæller en historie om det land og de mennesker, der har skabt den.

”Vi har opnået en kvalitet som, vi kan hejse det danske flag højt for,” siger Sven stolt.

Hvilke vine producerer Skærsøgaard Vin?

Vingården specialiserer sig i flere typer vin. De mousserende vine er signaturvinen, og i shoppen kan du købe vores og anmeldelsernes favorit DONS Cuvée Brut 2019,. Den vandt bl.a. guld ved Mundus Vini 2022, som en af mest anerkendte internationale vinkonkurrencer. “Det er ved at vise sig nu, at det vi nok er allerbedst til, er at lave de mousserende vine og hvidvine,” fortæller Sven. Men det stopper ikke her. Skærsøgaard har også modtaget internationale priser for deres rødvine, hvilket er en bedrift i et land, der traditionelt set er mere kendt for hvidvin og mousserende vine. Vi var begejstrede for deres Leon Millot 2019, som er en glimrende rødvin med strejf af kirsebær og solbær. Og så vandt den (selvfølgelig) guld ved PIWI Wine Awards i 2022. Vi er også rigtigt glade for deres hvidvin Solaris Classic 2022, som du også kan købe i webshoppen.

fynske egetræsfade hos Skærsøgaard. Credit:DanishWine.com.
Vinen lagres på fynske egetræsfade (Credit:DanishWine.com)

Vinsmagning på Skærsøgaard Vingaard

Er du nysgerrig på at smage disse udsøgte vine? Skærsøgaard tilbyder vinsmagninger, hvor du kan opleve deres prisvindende vine. Typisk er der et arrangement ugentligt fra starten af foråret og hele vejen gennem sommeren.

vinsmagning på skærsøgaard Vin.
Yulia prøver Dons 2019 på Skærsøgaard Vin.

Opsummering

Skærsøgaard Vingård er mere end bare en producent af kvalitetsvin; det er et symbol på dansk innovation og stolthed. “Så drømmen er gået i opfyldelse,” som ejeren af Skærsøgaard så smukt formulerer det. Så næste gang du tænker på vin, hvorfor så ikke tænke dansk og besøge Skærsøgaard. Yulia og Christopher skal snart derover og se hvad der sker.

Citaterne fra Sven Moesgaard er fra Youtube serien “Fra idé til virkelighed” om Skærsøgaard Vin.

Læs vores guide til andre vingårde i Jylland her.