Skærsøgaard Vin: Besøg "Dons" vingården ved Kolding

I 1998 startede vi med at plante vores vinplanter. De er nu op til 26 år gamle. Vi var den første autoriserede vingård i Danmark med vores første vine frigivet i 2001.

Når man tænker på vin, tænker man selvfølgelig på Frankrig, Italien eller Spanien. Men vidste du, at Danmark også har sin egen blomstrende vinindustri? En af pionererne inden for dette felt er Sven Moesgaard fra Skærsøgaard Vin, som har formået at sætte Danmark på det internationale vinkort og opnået Danmarks føste appellation ”DONS”.

Så hvis du er tæt på Kolding, skal du tage at besøge vingården og smage på deres mousserende vine. Yulia og Christopher fra DanishWine giver dig her en intro til vingården, som har sat Danmark på verdenskortet indenfor vinavl. En vingård som både vinder masser af internationale priser og i dag eksporterer til bl.a. Kina og Japan.

Historien bag Skærsøgaard Vin

Skærsøgaard er ikke bare en hvilken som helst vingård.  Sven Moesgaard – ejeren og grundlæggeren af Skærsøgaard – fik idéen til at lave vin i Danmark “allerede i sidste årtusinde.” Han blev inspireret af sine ferier i Frankrig og tænkte, “det ser jo rigtig hyggeligt ud når, man kommer forbi en vinmark.” Men i stedet for at følge strømmen, valgte han at tage en “meget større udfordring” og starte en vingård i Danmark, hvilket han fandt “meget mere spændende.” I 1998 blev Skærsøgaard Vin  grundlagt og var dermed blandt de første professionelle vingårde i Danmark.  Skærsøgaard har siden da udviklet sig til en af de mest anerkendte vinproducenter i Danmark.

Hvad er DONS?

DONS er Danmarks første vinområde, der har opnået den europæiske betegnelse BOB (Beskyttet Oprindelses Betegnelse), svarende til den franske AOC eller den italienske DOC. Dette betyder, at vinene, der produceres under DONS-betegnelsen, skal overholde strenge kvalitetskrav og dyrkes inden for et specifikt geografisk område omkring Dons nær Kolding.

Terroiret i Dons-regionen er afgørende for Skærsøgaards succes. Svend beskriver området som “en smeltevandsdal med næringsfattig jord.” Vinplanterne trives godt i dette udfordrende miljø, hvilket skaber vine med stor karakter. Hybrid-druerne Solaris og Leon Millot har vist sig særligt egnede til de kolde, danske forhold.

 

Vinområdet DONS

Bordeaux, Champagne, La Rioja, Piemonte…og Kolding!

I 2018 tildelte EU Skærsøgaards mousserende “DONS” vin, som er Danmarks første BOB (Beskyttet Oprindelses Betegnelse) som svarer til den franske AOC eller den italienske DOC.

En af de mest unikke aspekter ved Skærsøgaard Vin er deres mousserende vin, kaldet Dons. Navnet er en hyldest til egnen, og vinen er en sand repræsentation af dansk kvalitet. “Vi kalder det Dons opkaldt efter egnen,” forklarer ejeren. At lave Dons er en “voldsomt stykke arbejde,” der indebærer en lang og omhyggelig proces. Fra den første grundvin til den endelige mousserende vin, er der tryk på seks barer i flasken, hvilket er cirka tre gange så meget som i et bildæk”. Det er en vin, der ikke bare smager godt, men også fortæller en historie om det land og de mennesker, der har skabt den.

”Vi har opnået en kvalitet som, vi kan hejse det danske flag højt for,” siger Sven stolt.

Hvilke vine producerer Skærsøgaard Vin?

Skærsøgaard Vin startede med at producere alle fem vintyper – rød, rosé, hvid, dessert og mousserende – for at finde ud af, hvilke der ville fungere bedst under danske forhold.

Efter ti års forsøg blev det klart, at de mousserende vine havde det største potentiale.

Som Svend siger: “Det viste sig ret hurtigt, at de mousserende vine var vores stærkeste kort.” Denne dedikation til mousserende vine har gjort Skærsøgaard til en prisvindende producent på den internationale scene.

De mousserende vine finder du i shoppen, hvor du kan købe vores og anmeldelsernes favorit DONS Cuvée Brut 2019,. Den vandt bl.a. guld ved Mundus Vini 2022, som en af mest anerkendte internationale vinkonkurrencer.

“Det er ved at vise sig nu, at det vi nok er allerbedst til, er at lave de mousserende vine og hvidvine,” fortæller Sven.

Men det stopper ikke her. Skærsøgaard har også modtaget internationale priser for deres rødvine, hvilket er en bedrift i et land, der traditionelt set er mere kendt for hvidvin og mousserende vine. Vi var begejstrede for deres Leon Millot 2019, som er en glimrende rødvin med strejf af kirsebær og solbær. Og så vandt den (selvfølgelig) guld ved PIWI Wine Awards i 2022. Vi er også rigtigt glade for deres hvidvin Solaris Classic 2022, som du også kan købe i webshoppen.

fynske egetræsfade hos Skærsøgaard. Credit:DanishWine.com.

Vinsmagning på Skærsøgaard Vingaard

Er du nysgerrig på at smage disse udsøgte vine? Skærsøgaard tilbyder vinsmagninger, hvor du kan opleve deres prisvindende vine. Typisk er der et arrangement ugentligt fra starten af foråret og hele vejen gennem sommeren.

Opsummering

Skærsøgaard Vingård er mere end bare en producent af kvalitetsvin; det er et symbol på dansk innovation og stolthed. “Så drømmen er gået i opfyldelse,” som ejeren af Skærsøgaard så smukt formulerer det. Så næste gang du tænker på vin, hvorfor så ikke tænke dansk og besøge Skærsøgaard. Yulia og Christopher skal snart derover og se hvad der sker.

Citaterne fra Sven Moesgaard er fra Youtube serien “Fra idé til virkelighed” om Skærsøgaard Vin.

Læs vores guide til andre vingårde i Jylland her.