Zalas Perle – den krydrede drue til dansk vin

I Danmarks kølige vinmarker er jagten på den rette druesort en konstant udfordring. Klimaet stiller skrappe krav, og vinen, der ender i glasset, bærer præg af den hårfine balance mellem modenhed og friskhed, som de danske vinavlere stræber efter at opnå.

Specielt tidligt i dansk vins historie blev der eksperimenteret med Zalas Perle. F.eks. brugte Skærsøgaard den allerede i starten af 00’erne til bl.a. deres danske hvidvine.

Med den ungarske arv og tilpasningsevne formår Zalas Perle at trives under Danmarks himmelstrøg. Dens karakteristiske krydrede nuancer og frostresistens har gjort den interessant for det danske klima.

Hvad er Zalas Perle?

Zabas Perle - foto DanishWIne.com.

Zalas Perle er en ungarsk druesort, som er en krydsning af Eger 2 og Csaba Gyoengye. Den er opkaldt efter Zala-regionen samt moderdruen Perle de Csaba. Jozef Cszimazia udviklede denne drue, der kunne stå imod meldug, og som samtidig ville forkæle smagssansen.

På trods af at sorten først og fremmest blev udviklet til konsumering som spisedrue, er der plantet over 1000 hektar Zalas Perle i Ungarn til vindyrkning. Det er en størrelse, som svarer til 2.000 fodboldbaner.

Druens resistensniveau og sukkerkoncentration gør den til et betydningsfuldt element i den danske vindyrkning, idet den tilpasser sig klimaet og muliggør produktionen af karakterfulde vine.

Hvilken mad passer Zalas Perle til?

Zalas Perle byder på en aromatisk profil, der er præget af en harmonisk balance mellem frugt og krydderi. Dens delikate muskatnoter komplementerer den friske frugtsmag, hvilket resulterer i en vin , som både er tiltalende og kompleks. D passer især til danske fiskeretter og lyst kød, og tilfører måltidet en elegant og raffineret dimension.

Læs om de andre druesorter til dansk vin her.