Vejrhøj Vingård – Et dansk vineventyr i Odsherred

Midt i det naturskønne danske landskab, omfavnet af Sejerø Bugt og Nekselø Bugt i Odsherred og tæt på Dragsholm slot, ligger Vejrhøj Vingård. En vingård som kom ud af en tilfældighed, men som i dag er en seriøs spiller i historien om dansk vin.

Historien om Vejrhøj Vingård

Grundlæggerne, Nina og Niels Fink, startede deres rejse med en enkel drøm om et liv på landet, langt væk fra deres tidligere karrierer som økonomer i København. Denne rejse, der begyndte for over tolv år siden, endte med at føre dem til at blive pionerer inden for dansk vinproduktion. Vejrhøj Vingårds historie er en fortælling om transformation. Fra et ønske om en simpel køkkenhave og et staudebed, blev idéen om vinproduktion plantet af venner, som anerkendte stedets potentiale. “Det her sted, som vi havde fundet, var efter danske forhold noget af det bedste man kunne få til at dyrke dansk vin på,” husker Niels. Med et mikroklima begunstiget af nærheden til vandet, og en unik varmereserve fra Sejerø Bugt, tilbyder vingården ideelle forhold for vindyrkning – en sjældenhed i Danmark.

Hvilke vine producerer Vejrhøj Vingård?

Dansk vin fra DanishWine.com

Vi har plantet otte druesorter, og de tre af dem er blå og de er i ganske lille skala, så reelt er det, er det fem grønne vi har med 60% Solaris.

Ud over Solaris inkluderer vingårdens udvalg også andre hvidvinsdruer som Muscaris, Phönix og Hibernal, samt en begrænset produktion af blå druer Souvignier Gris, Cabernet Cantor og Leon Millot.

De er begyndt at eksperimentere med orangevin i mindre skala. Niels påpeger, at orangevin har været en spændende tilføjelse til deres sortiment, som er særligt populær blandt restauranter og nysgerrige vinelskere. Hans beskrivelse af deres tilgang til orangevin understreger Vejrhøj Vingårds vilje til at eksperimentere og innovere inden for vinproduktion, hvilket er en del af deres filosofi om at udforske nye og spændende vinproduktionsteknikker.

Navnene på vinene er kuriøs

Akilline, Penning, Daler….

Ifølge Niels stammer inspirationen til vinnavnene fra en overraskende kilde: gamle mønter. Denne idé opstod fra et bemærkelsesværdigt fund på deres ejendom.

Vingården, som er beliggende i det naturskønne Odsherred, har ikke kun været hjem for vinstokke, men også for en rig historie. Området omkring vingården har været et frugtbart jagtområde for lokale amatørarkæologer, der har gjort utallige fund af gamle mønter. Disse mønter spænder over flere århundreder og giver et fascinerende indblik i områdets historiske betydning.

Niels forklarer, hvordan en af deres første vine fik navnet “Søsling”, inspireret af en gammel mønt. “Søsling” er en kærlig betegnelse for en mønt, der oprindeligt var værd seks skilling. Navnet “Søsling” havde en behagelig klang og antydninger af sødme, hvilket passede perfekt til vingårdens hedvin.

Denne tilgang til navngivning fortsatte med at være en tradition for Vejrhøj Vingård. Flere af deres vine har siden fået navne som “Penning”, “Sterling” og “Drilling”, som alle refererer til forskellige historiske mønter. Denne unikke navngivningsmetode fungerer ikke blot som en hyldest til områdets historie, men tilføjer også et lag af fortælling og dybde til deres vinproduktion.

Vinsmagninger på Vejrhøj Vingård

Vejrhøj Vingård er placeret på en rute, hvor mange mennesker passerer forbi, hvilket giver dem en unik mulighed for at tiltrække tilfældige besøgende. Vingårdens butik har faste åbningstider i sommerhalvåret.

Vejrhøj Vingård tilbyder løbende rundvisninger og vinsmagninger. De arrangerer også private rundvisninger i markerne og vineriet med vinsmagning. Deres arrangementer omfatter blandt andet middage og særlige festivalbegivenheder.

Syd for vingården ligger Danmarks “Napa Valley”. Læs mere i denne guide til Røsnæs.