Kassen fra Leon på Samsø bestod af seks flasker. Imellem dem var Samsø vinsyndikats hvidvin baseret på Riesel druen. Riesel? Den havde hverken Yulia eller Christopher hørt om. Men det er jo det fantastiske ved dansk vin. Vi er en ung vinnation, og vi er ikke bange for at eksperimentere.
Riesel er en relativt ny tilføjelse til det danske vinlandskab. Denne artikel dykker ned i druens oprindelse, dyrkning, og dens anvendelse i dansk vinproduktion, med særligt fokus på dens unikke egenskaber og potentiale.
Hvad er Riesel?
Riesel er en grøn druesort, som er resultatet af en krydsning mellem den velkendte Riesling og en resistenspartner (druesort, der specifikt er valgt eller udviklet for dens evne til at modstå visse sygdomme eller miljømæssige udfordringer). Det er en relativ nyere drue, som kom til verdenen i 1989 tilvejebragt af den schweiziske vinavler Valentin Blattner. Ambitionen er at forene Rieslings karakteristiske aromaer med forbedret sygdomsresistens.
Det er dog en drue, som lider i de koldere somre som f.eks 2017. I sådanne år kan druerne have svært ved at opnå tilstrækkelig modenhed, hvilket betyder, at sukkerindholdet forbliver lavt, og syreindholdet bliver for dominerende. Dette kan resultere i vine, der mangler den ønskede balance og kompleksitet.
Vinprofil med Riesel-druen
Riesel producerer en vin, der er kendetegnet for sin milde syre og fine duft, der minder om Riesling. Selvom druen i nogle år ikke modner tilstrækkeligt til fermentering uden tilsætning af sukker, har den vist sit værd i gode år, hvor den kan producere vine, der minder om dem fra Alsace – især når den blandes med Solaris. Denne blanding har vist sig at transformere Riesels vin til noget, der overgår forventningerne og bringer minder om klassisk Riesling med en frisk tvist.
Læs om de andre druer til dansk vin her.