Hvilken vin til julemaden?

“Jeg synes helt klart, at man skal fokusere på friskheden i vinen… det er ærgerligt at blive mæt af både mad og vin.” – Simon Olesen, sommelier i podcasten Til bords med Ole Troelsø.

Julen er en tid fyldt med traditioner, og mad og drikke spiller selvfølgelig en central rolle i fejringen. Danskerne er meget klassiske, når det kommer til at vælge vin til julemaden. En tung Barolo til den endnu tungere julemad. Sved på panden og bukser der er blevet for små. De lettere vine er en rigtig god alternativ løsning, som vil overraske dine gæster positivt.

I det følgende guider vi hos DanishWine, Yulia og Christopher, dig igennem alle de forskellige muligheder.

hvilken vin til lammekølle?

Hvilken vin passer til julemåltiderne?

Der er stor forskel på, hvilken vin at du skal vælge til julemaden ud fra, hvilken kød, som i skal have. Her er de mest populære anretninger og de klassiske vinvalg:

1. Andesteg

Andens fyldige smag kræver en vin med struktur, tannin og syre. Amarone, Châteauneuf-du-Pape eller Zinfandel er de sikre valg, der komplementerer anden. Alternativt kan du gå efter lettere, friske vine, som  overrasker ved at balancere friskheden med rettens tyngde. Du kan finde et par af de bedste danske rødvine i shoppen.

2. Flæskesteg

Til flæskesteg er det ideelt med vine, der har elegance og lethed. En Riesling eller Pinot Noir balancerer den fede svinekød og de søde tilbehør som brunede kartofler. Lettere, friske vine er et overraskende godt match, da de tilfører en forfriskende kontrast til rettens fylde. De danske hvidvine lavet på Solaris matcher også flæskestegen, hvis du vil have et lettere, lokalt valg.

3. Gås

Gås har en mildere smagsprofil sammenlignet med and, men det er stadig en rig og fed ret. Det betyder, at vine med elegance og en vis friskhed er gode match. Vine som Bourgogne eller Côte de Beaune er ideelle valg til gås, da de har den rette balance af lethed og struktur til at komplementere rettens smagsprofil uden at overdøve den.

4. Medisterpølse

Medisterpølse er en af de juleretter, der kræver en særlig vinparring. Da medisterpølse ofte er krydret og har en fed smag, skal vinen have både friskhed og en vis styrke for at kunne balancere fedmen og de krydrede noter.

Hvilke alternative parringer af vin og julemad bør overvejes?

Der er et par utraditionelle parringer, som er mulige:

Sherry som et spændende valg

Sherry er en uventet, men spændende ledsager til julemiddagen. Dens komplekse smagsprofil spænder fra tørre, nøddeagtige toner til sødere, frugtige nuancer, hvilket gør den alsidig nok til at matche mange julemåltider. En tør Fino eller Amontillado tilføjer en unik dimension til både kødretter og vegetariske alternativer, mens en sødere Oloroso er en perfekt afslutning til desserten.

Vegetariske julemåltider

For dem, der foretrækker en vegetarisk julemiddag, kan svampebaserede eller grøntsagsretter matches med vine, der fremhæver de jordagtige eller søde elementer. Pinot Noir eller Syrah er gode valg.

Hvilken vin passer til risalamande?

Til den klassiske risalamande er en Ruby port, Banyuls eller Recioto en fremragende ledsager, der fremhæver dessertens sødme og mandelsmag. Vi har skrevet et helt indlæg om valg af vin til risalamande.

Hvilke danske vine passer til julemaden?

man kan sagtens drikke dansk vin til julemaden, selvom det måske ikke er det mest traditionelle valg. Dansk vin har udviklet sig markant de seneste år, og flere danske vinproducenter skaber vine, der matcher de rige og komplekse smagsnuancer i julemåltiderne. Når du vælger dansk vin til julemaden, er det vigtigt at tænke på parringer, der matcher rettens smagsprofil:

  • Til andesteg: Hvis du vil prøve dansk rødvin, er vine lavet på druer som Rondo være et godt valg. De har ofte en frisk syre, som balancerer fedmen fra anden og det søde tilbehør som brunede kartofler og rødkål.
  • Til flæskesteg: Hvis du foretrækker hvidvin, er en frisk dansk hvidvin på Solaris-druen med sin høje syre og noter af æble og citrus et spændende valg.
  • Til risalamande: Dansk dessertvin lavet på druer som Rondo kan være en god ledsager til den søde risalamande. De søde, frugtige noter kan fremhæve dessertens smag, især hvis der er en kirsebærsauce til.

Dansk vin er en ideel lokal makker til at fremhæve lokale råvarer, og samtidigt støtter du de danske vinbønder.

Ofte stillede spørgsmål (FAQ)

Kan jeg servere hvidvin til jul?

Ja, især til flæskesteg. En sød Riesling eller Chardonnay kan passe godt til fede og søde retter. Du kan også vælge en dansk hvidvin på Solaris-druen.

Ved hvilken temperatur skal julevinen serveres?

Forskellige vine kræver forskellige serveringstemperaturer. For eksempel bør Amarone serveres ved 16°C, mens Pinot Noir er bedst ved 12°C.

Hvordan dekanterer og forbereder man vin til jul?

Det er en god idé at åbne eller dekantere vine i god tid før måltidet. Rødvine kan have gavn af at blive dekanteret en time før servering for at åbne op for smagsnuancerne.

Opsummering

At vælge den rette vin til julemaden kan virkelig forvandle måltidet til en uforglemmelig oplevelse. Ved at fokusere på friskheden i vinen, som Simon Olesen anbefaler, undgår man at blive mæt af både mad og vin. Til andesteg og flæskesteg kan strukturerede og lette vine  være et glimerende alternativ tild e klassiske, tunge vine og skabe en perfekt balance med retten. Danske vine. både de lette rødvine, og hvidvine på Solaris være et alternativ tild e vine, som man altid vælger.