I denne DanishWine.com guide besvarer vi de mest stillede spørgsmål om vegansk vin. Det er ikke helt ligetil, om vine er veganske, men en del danske vine klarer faktisk cuttet:
Klarhed i vin handler ikke kun om æstetik. Det er en visuel indikator for kvalitet og stabilitet, som kan påvirke forbrugerens opfattelse. Mange vine bliver klaret med traditionelle midler som æggehvide eller isinglass, men moderne alternativer som bentonit og mekanisk filtrering gør det muligt at opnå samme resultat uden animalske produkter.
Fra Stumptown Vegans podcasten episode 12
Vegansk vin fremstilles uden animalske produkter i nogen del af produktionsprocessen. Traditionelt bruges animalske ingredienser som gelatine, æggehvide eller kasein (et protein fra mælk) i klaringsprocessen, som er en kemisk metode til at fjerne urenheder. I stedet anvender vegansk vin plantebaserede eller mineralske alternativer som bentonit (en lerart, der bruges som klaringsmiddel), ærteprotein eller aktivt kul (et filtreringsmiddel fremstillet af kulstof).
Visuel klarhed er vigtig for mange vinelskere, og derfor spiller klaringsprocessen en væsentlig rolle i vinproduktionen. Nogle vinproducenter vælger dog at lade vinen være ufiltreret (vin, der ikke har gennemgået klarings- eller filtreringsprocesser), hvilket kan give en mere kompleks tekstur og en naturlig stil. Bentonit er blandt de mest anvendte veganske alternativer, fordi det effektivt fjerner urenheder og er kendt for sin stabilitet. Moderne filtreringsmetoder som kulfiltre bruges også ofte til at sikre høj klarhed uden animalske produkter.
Generelt bruges der ikke æggehvide til klaring af dansk vin. Der bruges ofte bentonit, der er en jordart. Mange filtrerer gennem et kunststoffilter. Selv bruger jeg blot tiden. Vin bliver klar helt naturligt.
Lars Holt, dansk vinmager
Ikke al vin er vegansk, fordi mange vinproducenter traditionelt anvender animalske produkter i klaringsprocessen. Selvom disse ingredienser ikke er til stede i det færdige produkt, diskvalificerer deres brug vinen som vegansk. Dette gælder også for vine, der kan indeholde bivoks eller mælkebaserede produkter i fremstillingen.
Selv når vinproducenter fremstiller vegansk vin, bruger de ofte naturlig gødning fra dyr som køer og får, hvilket kan skabe forvirring om vinens veganske status. En ufiltreret vin eller en vin, der kun bruger bentonit til klaring, har dog bedre chancer for at være vegansk.
Vi bruger bentonit, som er en ler art (og som også findes i kattegrus), til at binde urenheder, som så bundfældes og fjernes. Vi bruger ikke midler til at begrænse bundfald. Vi bruger forskellige "veganske" produkter til at fjerne dårlige elementer, som så bundfældes og fjernes.
Nicolai Agger, Vinbonde hos Agger Vin
Vegansk vin produceres ved at udelukke alle animalske produkter fra processen. Producenter bruger alternativer som bentonit, ærteprotein eller vegetabilsk gelatine til klaring. Selve dyrkningen af druerne og fermenteringen foregår ofte på samme måde som ved ikke-vegansk vin, men produktionsvalgene sikrer, at vinen er fuldstændig plantebaseret.
Bentonit er populært blandt vinproducenter, fordi det effektivt fjerner urenheder og opretholder vinens kvalitet. Derudover findes der mekaniske filtreringsmetoder (som f.eks. kulfiltre), der yderligere sikrer, at ingen animalske biprodukter anvendes. Forskellen mellem klaring (en kemisk proces) og filtrering (en mekanisk proces) ligger i, hvordan partikler fjernes fra vinen.
Selvom der kan være overlap mellem disse typer vin, er de ikke det samme:
Vegansk vin: Ingen animalske produkter anvendes i produktionen.
Økologisk vin: Dræfter dyrkes uden syntetiske pesticider, men vinen er ikke nødvendigvis vegansk. De fleste danske vine har økomærket.
Biodynamisk vin: En mere holistisk tilgang til vinavl, der inddrager månecykluser og ofte økologiske principper. Biodynamiske producenter benytter dog ofte dyr og deres biprodukter som en del af landbrugsøkosystemet, hvilket betyder, at vinen sjældent er vegansk.
Den nemmeste måde at finde vegansk vin på er at kigge efter certificeringer eller mærkninger som „Vegan” på flasken. Alternativt kan man besøge producentens hjemmeside eller kontakte dem direkte for at få bekræftet, om deres vine er veganske.
I Danmark producerer flere vingårde veganske vine, herunder alle vine fra Skærsøgaard, der er kendt for deres høje kvalitet og brede udvalg. Det er dog vigtigt at bemærke, at selv vine fra lande som Frankrig, der ofte fremstilles ufiltreret, kan være blevet klaret med animalske produkter. Ressourcer som Barnivore.com giver en brugervenlig database over veganske vine.
Der findes mange danske og internationale vinproducenter, der tilbyder veganske vine af høj kvalitet. Især vine fra Skærsøgaard er et godt valg, da alle deres vine er veganske. Blandt internationale muligheder er Daily Red fra Nevada County Wine en populær vin, der både er vegansk, økologisk og uden tilsatte sulfitter (en type konserveringsmiddel). Nogle veganske vine fremstilles dog stadig med industrielle kemikalier, hvilket kan være en overvejelse for nogle forbrugere.
Vegansk vin fremstilles uden brug af animalske produkter og er et oplagt valg for dem, der ønsker en plantebaseret livsstil. Flere danske vinproducenter, herunder Skærsøgaard, tilbyder veganske vine af høj kvalitet. For at finde vegansk vin bør man undersøge certificeringer og kontakte producenter direkte. Gennemsigtighed om produktionsmetoder er afgørende for at vælge den rigtige vin.
Se efter „Vegan”-mærkningen på flasken eller kontakt producenten for information.
Nej, økologisk vin kan stadig bruge animalske produkter i klaringsprocessen.
Generelt er der ingen smagsforskel mellem vegansk og ikke-vegansk vin.
Rødvin kan være vegansk, men det afhænger af, hvordan den er produceret. Selve fermenteringsprocessen for druer er naturligt vegansk, men visse klargørings- og filtreringsmetoder kan involvere animalske produkter, hvilket gør nogle vine ikke-veganer-venlige.
Danishwine.com er sat i verdenen for at udbrede kendskabet til dansk vin både i Danmark og i udlandet.
© 2025 DanishWine